St. Maartensoptocht trekt door Meerssen

Op zaterdag 10 november wordt de traditionele St. Maartensoptocht gehouden op vele plaatsen in de wereld. Op deze dag wordt herinnerd aan deze bijzondere Heilige die voor veel dienstverlenende organisaties de patroonheilige is. Ook in Meerssen wordt op zaterdagavond 10 november deze tocht gehouden in de vorm van een lampionnenoptocht. Vanaf 18.30 uur kan men bij het Scoutinggebouw aan de Past. Dom. Hexstraat terecht om lampionnen te kopen. Natuurlijk kunnen de kinderen ook hun zelfgemaakte lampionnen meebrengen en gebruiken. Vanaf 19:00 uur vertrekt de tocht voor een lampionnenoptocht door de straten van Meerssen. De tocht eindigt bij een gigantisch kampvuur waarbij nog even wordt gezorgd voor gezelligheid door liedjes, erwtensoep en chocomel. Natuurlijk is deze tocht heel erg spannend voor de kleinere kinderen, die samen met hun ouders aan dit gezellige feest kunnen meedoen. Deelname aan de tocht en het kampvuur zijn gratis. Scouting Meerssen hoopt op deze avond veel kinderen en hun ouders te mogen ontmoeten. De tocht is uiteraard ook voor niet leden van harte aanbevolen. Maak er met de leden van Scouting Meerssen weer een groot feest van!

Het feest van Sint Maarten heeft betrekking op een man, genaamd Martinus, die leefde in het jaar 316 in Hongarije. Hij was een ridder in dienst van de koning. Toen hij met een groep soldaten naar Frankrijk reisde, kregen ze heel slecht weer. Het regende, het werd koud en het ging vriezen. De mannen waren te paard en wilden zo snel mogelijk naar de volgende stad gaan. Daar wilden zij aankomen voordat de poorten sloten. Alle mannen behalve Maarten zetten er flink de vaart in. Maarten reed rustig verder, hij spaarde zijn paard. Het weer werd steeds slechter en Maarten kwam in een sneeuwstorm terecht.

Toen Maarten eindelijk bij de stadspoort aankwam, trof hij er een man aan die in lompen gekleed was. Deze man had het erg koud en zou de nacht zo niet overleven. Maarten zag dat en scheurde zijn eigen warme mantel in tweeën. Een helft gaf hij aan de man, de andere helft hield hij zelf.

Maarten's vrienden zaten al lang in de herberg en schaamden zich een beetje, omdat zij doorgereden waren. Zeker toen zij ontdekten dat Maarten zijn halve mantel had weggegeven. In die nacht had Maarten een droom. Hij zag Christus met zijn halve mantel om. Dit maakte zoveel indruk, dat Maarten het leger vaarwel zei en zich geheel wijdde aan de kerk. Hij werd duiveluitdrijver en later zelfs bisschop van Tours (Frankrijk). Op 11 november 397 overleed hij en werd Tours een soort bedevaartoord. Hij werd al snel heilig verklaard, er werden kerken naar hem genoemd en op zijn sterfdag werd het Sint-Maartensfeest in het leven geroepen.

Scouting Meerssen hoopt op deze avond veel kinderen en hun ouders te mogen ontmoeten. De tocht is uiteraard ook voor niet leden van harte aanbevolen. Maakt er met de leden van Scouting Meerssen weer een groot feest van!!

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief met het laatste groepsnieuws

Zoek wolk

Volg ons op Facebook
Volg ons op Youtube